VFF:s Tränarresa till Manchester 2018

Den 8-13 mars genomförde VFF en Tränarresa till Manchester. Det var 25 tränare med på denna fortbildningsresa med många olika besök. Vi hade god hjälp från våra vänner i Norska Tränarföreningen, ett samarbete som vi skall utveckla än mer. Ett speciell tack till Ronny Geson.

Det finns ytterligare en reseskildring gjord av en av våra norska deltagare. Den finns här.

8 mars (resdag)
Vi intog en gemensam middag och fick oss en lektion i fotbollens och Manchester Citys historia med legender från, Peter Barnes, Tommy Booth och Fred Eyre. Mycket trevlig och lite annorlunda start på resan.


9 mars
Studiebesök på St George's Park National Football Center
St George's Park National Football Center är Engelska FA:s anläggning för landslag och avancerade utbildningar. Där ligger bl.a. Engelska Managerföreningen (LMA). Anläggningen är hypermodern med alla faciliteter man kan tänka sig. Den har även ett Hiltonhotell. Anläggningen ligger mitt ute på landsbygden i närheten av Burton. Andra idrotter kan hyra in sig på anläggningen, vi träffade tex. Tennisspelare Andy Murray som rehabiliterade en skada.När vi var på plats så genomfördes Advanced Tränarutbildning på anläggningen.

Träff med Nigel Clough och träning med Burton Albion
Nigel Clough är fd. stor spelare i Engelska landslaget, Liverpool, Manchester City och Nottingham Forest. (Son till legendaren, Brian Clough)
Nigel har tagit Burton från Conference League till Championship, där man nu krigar i nedre halvan av ligan. Vi fick en pratstund med honom och Martin Samuelsen (utlånad från West Ham) samt såg på träning inför deras match mot Bristol. Nigel är en synnerligen trevlig person.

Liverpool FC – Manchester United U23 på Anfield Road
Vi åkte direkt från Burton till Liverpool för att se Liverpool FC U23 – Manchester United.Matchen slutade 2-1 till Manchester efter 1-0 i halvlek.

10 mars
Manchester United – Liverpool FC, Old Trafford
Vi ägnade hela dagen till denna stormatch. Vi började med en promenad genom Manchester till Old Trafford. Vi hade fantastiska biljetter som var uppgraderade med eftersnack på Cricketarenan intill Old Trafford. Vi hade också bestämt träff med Paul McGuiness fd. akademichef i Manchester United som numera är utvecklingschef på Engelska FA. Paul var föreläsare på VFF:s Fotbollssymposium 2018.

11 mars
Studiebesök hos Manchester Citys akademi
Denna akademi är inte lätt att få komma in till och får besöka. Anläggningen är helt fantastisk och det finns inget den saknar. Den ligger precis intill Etihad Stadium.
Akademichefen, Trevor Todd var vår ledsagare under dagen. Vi fick en genomgång av hela verksamheten och anläggningen. Vi tittade på div akademimatcher 7 vs 7 och 9 vs 9, Fotbollsskola för de yngsta och dammatch (b-laget).A-laget är på samma anläggning, de hade träning när vi var där men det var stängd.
Det är mycket hemlighetsmakeri så vi fick fotografera begränsat. Ett fantastiskt besök på en fantastisk anläggning! Vi fick ett mycket bra och trevligt bemötande.

Internutbildning & erfarenhetsutbyte
Det är många duktiga tränare med på en sådan här resa. Så förutom alla informella samtal som finns så arrangerar vi också formella erfarenhetsutbyte när tillfälle ges. Här diskuteras filosofier och metoder.

12 mars
Studiebesök hos Blackburn Rovers akademi
Ytterligare en anläggning som ligger fantastiskt fint på landsbygden.
Blackburn Rovers är en storklubb som genomgått ett stålbad. Spelar numer i League 1 men på väg upp till Championship. Vi fick en genomgång av en genuin engelsk akademi av Tony Carrs och Frank Sharps. Vi skulle ha avslutat med match i U23 mot Newcastle men den blev tyvärr inställd pga. det dåliga vädret. Det blev Manchester City vs Stoke på tv.


13 mars (resdag)
National Football Museum
Vi avslutade resan dar vi började den, med fotbollshistoria. Ett besök på The National Football Museum var mycket intressant. Väl värt ett besök.