Beach Soccer

Vid sidan om den vanliga fotbollen och Futsal är Beach Soccer den tredje grenen inom FIFA:s fotbollsfamilj. Det finns internationella stadgar och spelregler och det spelas internationella mästerskap även i Beach Soccer.

Svensk Beach Soccer

I Sverige är Beach Soccer fortfarande en ung gren i fotbollsfamiljen. 2010 introducerades Beach Soccer som en av SvFF:s fotbollsidrotter (Fotboll, Futsal och Beach Soccer). 2013 tillsattes Futsal - och Beach Soccerkommittén som har till uppgift att verka för att strategiskt få sporten att växa i Sverige både bland ungdomar men även inom en snar framtid etablera ett svenskt landslag.

Den första turneringen i Beach Soccer spelades 1997 på Böda Sand, Öland och anses vara starten för sporten i Sverige. Denna turnering har kontinuerligt spelats på en av de klassiska stränderna i Sverige, Böda. Cobödabana, som turneringen heter, har alltid spelats på stranden och är ett så kallar beach event.

Nordic Light Beach Soccer i Skellefteå är en återkommande turnering varje år. Den turnering som har i särklass störst antal utövare är Åhusstrand Beach Soccer med ca 600 lag med ca 5 000 spelare varje år och turneringen är en av de större turneringarna i världen.

Inofficiellt SM har lirats sedan 2012 då Åhusstrands häftiga strand var spelplats. 2013 var torget i Vetlanda spelplatsen för turneringen och 2014 spelades inofficiella SM i Beach Soccer på Böda/Öland. Från 2015 och ytterligare två år framåt är Kalmar värd för finalspelet.