Föreningarna i centrum på 100-årsfesten

Västergötlands Fotbollförbund firar sin 100-åriga tillvaro 2018 och startskottet gick på allvar den 24 februari på Axevalla travbana. Efter avslutat årsmöte vidtog en jubileumsfest med medverkan av föreningar, granndistrikt, förtroendevalda och många flera.

Jesper Bankemyhr, Råda, en mångsysslare inom fotbollen som domare, bloggare och spelare, höll samman jubileumsfesten som också innehöll en presentation av den jubileumsbok som VFF arbetat fram till 100-årsfirandet.

Föreningslivets betydelse
Flera gånger under jubileet återkom man till föreningslivets och det ideella arbetets betydelse. Det är i dagens läge ingen självklarhet att bidra till föreningsarbetet, i synnerhet till det organisatoriska i styrelser och kommittéer. Detta, menade många, måste vara viktigt för fotbollen under de närmaste åren.
Svenska Fotbollförbundet representerades av ordföranden Karl-Erik Nilsson, som framhöll VFF:s pionjärskap inom fotbollen.
- Utvecklingen på damsidan med Pia Sundhage som galjonsfigur är till stor del Västergötlands förtjänst, likaså futsalens intåg när Skövde fick Sveriges första nationalarena för denna unga sport, sade Nilsson. För att inte tala om en av dagens gäster, Erik Fredriksson, en av världens bästa domare på sin tid.

Löwing mot 1.000 matcher
Många gäster kom fram till Jesper Bankemyhrs mikrofon där de fick svara på framlottade frågor men också tala till det jubilerande förbundet. Erik Fredriksson representerade distriktets äldsta förening, Tidaholms G&IF, som också tillhör de 13 stiftarföreningarna. Ingemar Carlsson, ordförande i Dalslands Fotbollförbund, representerade granndistrikten.
Jubileumsboken presenterades av hedersordföranden Gerhard Sager. Några av skribenterna i boken fanns på plats och störst jubel drog fotbollsprästen Mats Löwing, Åsle, ner. Mats har spelat 987 matcher för Ekedalens SK och trots sina snart 60 år så räknar han med att uppnå 1.000-strecket 2018 eller 2019.

Veckans matcher
Västergötlands Fotbollförbunds jubileumsår fortsätter under säsongen 2018 med ett antal s.k. Veckans matcher, där föreningarna står som arrangörer av allt från lokalderbyn till "Fotbollens dag". Tillsammans med IF Elfsborg planeras också en manifestation i samband med en allsvensk match.

RF-belöning
Vid jubileet fick Kjell Eriksson, Örslösa-Söne IK och Söne SK, tar emot Riksidrottsförbundets förtjänsttecken som tack för en 55-årig ledargärning. Utdelare var Karl-Erik Nilsson, Svenska FF.


Många vill som synes gratulera VFF till de 100 åren. Ordförande Peter Karlsson vid gratulationsbordet. (För att se mer bilder från årsmötet och 100 års jubileet klicka här)