Besluten på representantskapsmötet

Ett känt önskemål från många damfotbollsföreningar är att U-lagen åter ska få spela i A-lagsserierna. Frågan dominerade Västergötlands Fotbollförbunds representantskapsmöte i Vårgårda den 6 december och slutade med att förslaget röstades igenom.

Det var division 2-föreningen Mariestads BoIS FF som motionerat om U-lagens möjlighet att spela mot A-lag. Man vill få en bättre matchmiljö för sina yngre spelare än att spela i utvecklingsserierna.

Högst division 3
Mariestad fick stöd av flera andra föreningar på den högre serienivån under debatten. Resultatet blir att de föreningar som väljer att spela i A-lagsserierna med sina U-lag går in i division 4 2019 och som högst kan spela i division 3 längre fram.

Delade domarkostnader
Fyra andra motioner behandlades:
Skepplanda BTK fick igenom att resekostnaderna för domarna i herrarnas division 4 fördelas lika mellan föreningarna när säsongen är slut.
Töreboda IK ville ge pojkar möjlighet att spela i flicklag. Beslutet blev att detta ska vara möjligt upp till tolv års ålder med begränsning till två pojkar per match.
Valtorps IF fick nej på sin önskan att båda lagen i en match 9 mot 9 ska ha maximalt tolv spelare, även det lag som inte formellt begärt att få spela 9 mot 9 utan har tillräckligt med spelare för att spela med fullt lag.
IFK Trollhättan ville permanenta division 4 herrar till en indelning väster/öster istället för norr/söder. Det blev avslag med motiveringen att det inte ska låsas vid en viss sorts indelning utan att detta kan vara flexibelt från år till år.

Kval till damtvåan
När Tävlingsbestämmelserna behandlades fattades bl.a. beslut om att tvåorna i damernas division 3 får kvala om en plats i division 2. Västergötland ska ha tre uppflyttningsplatser till division 2 och de två övriga tas av seriesegrarna i de två division 3-grupperna.
VFF-styrelsen hade föreslagit att antalet avbytare i spel 11 mot 11 skulle minskas från sju till fem, men detta förslag vann inte mötets majoritet.

Två serier oklara
Seriesammansättningarna för division 3 damer, division 4 och 5 herrar fastställdes enligt de slutliga förslag som VFF lagt fram. Däremot var alternativen för många i division 6 för att alla serier skulle kunna spikas. Sex serier fastställdes men Trollhätte- och Alingsåsgrupperna ska VFF-styrelsen arbeta vidare med för att hitta en lösning.

92 föreningar deltog i representantskapsmötet varav 85 hade anmält sig i tid för att ha rösträtt.

Läs mer bl.a. fastställda serier, på Förbundsinfo/Representantskap