900 ”fotbollare” på årets symposium

Västergötlands Fotbollförbund startar som vanligt det nya året med sitt fotbollssymposium i Skövde. Den 12 och 13 januari deltar omkring 900 personer i de tre olika delar som symposiet omfattar.

- Den största delen av symposiet vänder sig till våra tränare och instruktörer. Men vi har också förenings- och domarsymposium den 13 januari, så vi inbjuder hela fotbollsfamiljen, berättar VFF:s fotbollsutvecklare Mikael Lindgren, som sedan nära 20 år ansvarar för evenemanget.

Drygt 800 deltagare
Till tränarsymposiet är 535 personer anmälda. 136 domare deltar i domarsymposiet och 62 i föreningssymposiet. Lägger vi till föreläsare, utställare och funktionärer kommer vi upp i ett deltagarantal på runt 900 personer.
- Vi samlar inte bara västgötar utan föreningar och distriktsförbund från andra delar av landet finns också på plats, säger Mikael Lindgren.
Arena Skövde är som vanligt centrum för symposiet, men även Idrottshallen, Ulvahallen i Ulvåker och Scandic Billingen används för olika programpunkter.
- Hotellen i Skövde är välfyllda under symposiedagarna, konstaterar Mikael Lindgren.

Coaches Arena
Tränarsymposiet inleds på fredagsmorgonen med framträdande av komikern, författaren och underhållaren Jonas Gardell. Hans tema är hur lite som behövs för att skrämma bort eller exkludera någon, men också hur lite som behövs för att inkludera och välkomna.
Därefter kan deltagarna välja bland en mängd olika föreläsningar fram till avslutningen på lördag eftermiddag. Nytt för i år är "The Coaches Arena", en teoretisk föreläsning på en fotbollsplan nära åhörarna, som kan ställa frågor och diskutera med föreläsarna. En av dem är förre landslagsbacken Björn Andersson som under många år arbetade i FC Bayern München. Bland de val som kan göras finns Sebastian Dremmler från FC Bayern München, som var med redan 2015 och rönte stor uppskattning, Malmö FF.s målvaktstränare Janne Möller och Jonnie Fedel, Manchester Uniteds f.d. akademichef Paul McGuinness, ett mycket aktat namn inom engelsk fotboll. Intressant är också att ta del av budskapet från danska FC Nordsjällands tekniske direktör Flemming Pedersen. Nordsjälland är en av de klubbar i Europa som tar fram flest spelare till elitfotbollen.
Futsal är rikt representerat i takt med att denna del av fotbollen växer för varje år. Bl.a. presenterar Göteborgs Fotbollförbund sin spelarutbildningsplan för futsal. Skövdebon Albert Bunjaki, berättar om sin historia från flykten från hemlandet Kosovo till återkomsten som förbundskapten ett 20-tal år senare.

Elitdomare på plats
I lördagens domarsymposium, som samlar en stor del av Västergötlands domarkår, tas både elit- och breddskiktet upp. Pernilla Larsson, svensk EM-domare 2017, berättar om den tunna linjen mellan framgång och motgång men också om arbetet med ungdomsdomare i en förening. Glenn Nyberg, 30-årig proffsdomare från Borlänge berättar om sin domarresa men också om vikten av att vara med i en domarklubb och dela med sig till breddomarna.
Michael Lerjeus, Skövde, tidigare elitdomare och nu coach för domarna i Superettan, delar med sig av vikten av kroppsspråk och att sälja in sitt budskap som domare.
Pernilla och Glenn utsågs 2016 till Årets kvinnliga respektive manliga domare.

Östersunds resa
Föreningssymposiet arrangeras i Scandic Billingen. VFF vill med denna del av symposiet ge föreningarna verktyg för att skapa en bättre miljö och verksamhet. Inkludering i svensk fotboll, berättelse om Östersunds FK:s resa till elitfotbollen är inledande teman. Dagen fortsätter med "Fairpay", där förre landslagsmålvakten Caroline Jönsson berättar om en stiftelse som jobbar för att skapa organisation för jämställd sponsring. Svenska Fotbollförbundets föreningsutvecklare Peter Landström berättar om "Ungdomstendenser i samhället" och chefen för Riksidrottsförbundets elitidrottsavdelning Peter Mattsson föreläser på temat "Svensk idrott mot 2025".